dedem hatırladın mı baban?‏

20.07.2010 19:46

Fen bilimleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fen bilimleri, insanların maddesel çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği teknolojik bilgileri kapsayan akademik disiplinler grubuna denir. Gözlem ve deneye dayanan çalışmalarla elde edilen sistematik bilgilerdir.[1]

Fen bilimleri, evrendeki olguları birbirine bağlayan sebepleri, bilimsel yasalarla (kanunlarla) açıklamaya çalışır. Doğa olaylarının oluş nedenlerini ortaya koyan ve gelecekteki olayları önceden kestirme olanağı veren bu kanunlar, fen bilimlerinin diğer bilimlere olan üstünlüğünü gösterir.[2]

Fen bilimleri, sosyal bilimlere göre daha objektiftir. Örneğin; her ülke kendi milli değerleri doğrultusunda Tarih bilimini yorumlarken; Fizik biliminde Ohm Kanunu, elektrik laboratuvarında bir deneyle ispat edilebilir.

Disiplinlerarası dalların çoğalmasıyla fen bilimleri ile sosyal bilimler arasındaki sınırlar karmaşık bir hal almıştır; nöropsikoloji dalı buna örnek teşkil edebilir.[3]

uzayda ses varmıdır

Son yıllarda vizyonda olan uzay savaşlarıyla ilgili bilimkurgu filmlerinde, muhteşem ses efektleriyle kendinizden geçiyorsunuz.. Peki gerçekten uzayda olsaydınız, o sesleri duyabilir miydiniz? Bu sorunun cevabı, HowStuffWorks isimli internet sitesinde yayınlanan haberde gizli.

Sinemada oturuyorsunuz ve en son çıkan bilimkurgu filmini izliyorsunuz. Ekran bir anda şiddetli uzay savaşı görüntüleriyle doluyor. Sinema salonu, uzay gemisinin motor gürlemeleriyle ve vınlamalarıyla yankılanıyor. Görme ve işitme duyularınız neredeyse alt üst oluyor. Eğer savaşı gerçekten uzayda izleme şansızın olsaydı herhangi bir şey duyabilir miydiniz?

Bu sorunun cevabını bulmak için bilim kurgu filmlerine bakarsak, gördüğümüz sonuçlar çelişebilir. "Alien" filminin basın reklamı "Uzayda çığlığınızı kimse duyamaz (Alien)" şeklindeydi. Kısa süreli televizyon dizisi olan "Firefly" da dış uzay çekimlerinde ses efekti kullanmaktan kaçındı. Fakat, Star Wars ve Star Trek gibi birçok filmde, uzaydaki çekimlerde mükemmel ses efektleriyle kombine olmuş düzinelerce sahne bulunuyor.

Sorunun cevabı sesin nasıl seyahat ettiğinde ve uzayda gerçekte ne olduğunda gizli. Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç var. Yani boşlukta (uzayda) ses yayılmaz. Ses dalgalar halinde yayılır. Bu nedenle, uzayda sesleri duyamayız. Ancak, radyo sinyali denilen elektromanyetik dalgalar uzaydaki sessizliğe son veriyor.

SON EKLENEN
FEN VE TEKNOLOJİ DOSYALARI

SON EKLENEN
YAZILI KAYNAKLAR


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam