nafile namaz kılanın arkasında farz namaz kılmak hakkındaki görüşünüz nedir

22.10.2011 20:45

 

soru

 
 

 

Muhterem hocam, nafile namaz kılanın arkasında farz namaz kılmak hakkındaki görüşünüz nedir?

 

cevap

 
 

 

Nâfile namaz kılanın arkasında farz namazı kılmanın bir sakıncası yoktur.Çünkü Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-’in (düşman ile savaşırken) bazı korku namazında, ilk gruba iki rekât kıldırdık-tan sonra selâm verdiği, sonra da ikinci gruba iki rekât kıldırdıktan sonra selâm verdiği sâbittir.Birinci kıldırdığı kendisi için farz, ikinci kıldırdığı ise nâfiledir.Ancak arkasında namaz kılan iki grup da farz namazı kılmış sayılmaktadır.

Yine Buhârî ve Müslim’in sahihlerinde, Muaz b. Cebel’den       -Allah ondan râzı olsun- sâbit olduğuna  göre o, Muaz b. Cebel, Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-  ile birlikte yatsı namazını kıldıktan sonra kavmine gider ve onlara yatsı namazını kıldırırdı.Kavmine kıldırdığı bu namaz, kendisi için nâfile, onlar için ise farz namaz sayılmaktadır.

Bunun gibi, bir kimse Ramazan ayında câmiye geldiğinde insanlar terâvih namazını kılıyorlar, kendisi de yatsı namazının farzını henüz kılmamışsa, bu takdirde cemaat namazı fazîletini elde edebilmek için yatsı namazının farzına niyet edip onlarla beraber namaza durur.İmam selâm verdikten sonra ayağa kalkıp namazını tamamlar. 

   @  @  @  @  @


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam