namazını kılmadığını hatırlarsa ve o anda da ikindi namazı için kâmet getirilmişse,

20.10.2011 12:27

soru

Bir kimse, örneğin öğle namazını kılmadığını hatırlarsa ve o anda da ikindi namazı için kâmet getirilmişse, ikindi namazına mı yoksa öğle namazına mı niyet edip cemaate katılır? Ya da önce tek başına öğle namazını, sonra da ikindi namazını mı kılar?

Âlimlerin:“Eğer hazırda olan namazın vaktinin çıkmasından korkarsa, tertip (sıraya riâyet etmek) düşer” sözünün anlamı nedir? Cemaatin kaçırılmasından endişe edilirse, tertip düşer mi?

cevap

Soruda zikredilen kimse için meşrû olan, tertibin vâcip oluşu sebebiyle önce cemaatle öğle namazına niyet etmesi, ardından da ikindi namazını kılmasıdır.Namazın, cemaatle kaçırılmasından korkulması, tertibin vâcip oluşunu ortadan kaldırmaz.

Âlimlerin:“Eğer hazırda olan namazın vaktinin çıkmasından korkarsa, tertip (sıraya riâyet etmek) düşer” sözüne gelince, bunun anlamı: “Üzerinde kazaya kalan namazı olanın,vakti giren namazdan önce kazaya kalan namazını kılması gerekir” demektir.Eğer hazırda olan namazın vakti dar ise, önce o namazı kılar.Örneğin güneşin doğmasına yakın bir vakitte yatsı namazını kılmadığını hatırlar ve o günün sabah namazını da kılmamışsa, vakti çıkmadan önce sabah namazını kılar. Çünkü (vaktin darlığı sebebiyle) sabah namazının vakti tayin olmuştur. Sabah namazını kıldıktan sonra kılamadığı yatsı namazını kılar.  


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam