Zinâ etmek, sarhoşluk verici şeyler içmek, anne ve babaya itaatsizlik etmek, fâiz yemek

20.10.2011 03:17

Zinâ etmek, sarhoşluk verici şeyler içmek, anne ve babaya itaatsizlik etmek, fâiz yemek ve buna benzer dînimizce delilleriyle bilinen Allah Teâlâ’nın haram kıldığı şeyleri helâl saymak, tevhîde tamamen aykırı olan ve bu sözü ortadan kaldıran şeylerdendir.

Aynı şekilde beş vakit namaz, zekât, Ramazan orucu, anne ve babaya itaatte bulunmak, kelime-i şehâdeti telaffuz etmek gibi dînimizce delilleri ve icmâ ile bilinen Allah Teâlâ’nın farz kıldığı söz ve fiilleri inkâr etmek de tevhîde tamamen aykırı olan ve bu sözü ortadan kaldıran şeylerdendir.

Tevhîd ve îmânı zayıflatan, bu sözün kemâlini yani ibâdetin yalnızca Allah Teâlâ’ya hâlis kılınmasını ortadan kaldıran  söz, amel ve inançlara gelince, bunlar pek çok olup bazıları şunlardır:

Riyâ, Allah Teâlâ'dan başkası adına yemîn etmek, Allah ve falanca diledi de bu iş oldu demek veya bu (nimet), Allah ve filancadandır demek gibi küçük şirk olan şeylerdir.

Aynı şekilde her türlü günahlar, tevhîd ve îmânı zayıflatır, bu sözün kemâlini ortadan kaldırır.

Müslümanların, tevhîdi ve îmânı ortadan kaldıran veya tevhîd ve îmânı noksanlaştıran her türlü davranışlardan sakınması gerekir. Bilindiği gibi ehl-i sünnet vel-cemaate göre îmân, söz ve amelden ibâret olup Allah Teâlâ’ya itaat etmekle artar,O'na karşı gelmekle de azalır.İslâm âlimleri akâid, tefsîr ve hadis kitaplarında  bunun delillerini açıklamışlardır.İsteyen, Allah’a hamdolsun bu delilleri kolayca bulabilir.

İşte bu delillerden birisi Allah Teâlâ’nın şu sözüdür:

{وَإِذَا مَا أُنزِلَتْ سُورَةٌ فَمِنْهُم مَّن يَقُولُ أَيُّكُمْ زَادَتْهُ هَـذِهِ إِيمَانًا فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُواْ فَزَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَهُمْ يَسْتَبْشِرُونَ} [سورة التوبة الآية: 124]

(Muhammed-sallallahu aleyhi ve sellem-’e Kur’anın sûrelerinden) herhangi bir sûre indirildiğinde, onların (münâfıkların) kimisi (inkârcı ve alaylı bir tavırla): ‘Bu (inen sûre) hanginizin îmânını artırdı? der. ’Îmân edenlere gelince, (bu sûrenin inmesi) onların îmânını artırır ve onlar (Allah’ın kendilerine vermiş olduğu îmâna) sevinirler.”

Başka bir âyette Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

{إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ} [سورة الأنفال الآية: 2]

“Mü’minler ancak o kimselerdir ki Allah’ın adı anıldığında kalpleri titreyen, onlara O'nun (Allah'ın) âyetleri okunduğunda îmânlarını arttıran ve Rablerine tevekkül edenlerdir.”

Yine başka bir âyette şöyle buyurmaktadır:

{وَيَزِيدُ اللَّهُ الَّذِينَ اهْتَدَوْا هُدًى} [سورة مريم من الآية: 76]

“Allah, hidâyete erenlerin hidâyetini artırır.”

Bu anlamda daha pek çok âyet vardır.



 Tevbe Sûresi: 124

Enfâl Sûresi: 2

     Meryem Sûresi: 76 


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam