Allah’a veya elçisi Muhammed küfreden veyahut da onları ayıplayan ve şânını düşüren kimsenin hükmü nedir?

20.10.2011 11:22

soru

Allah’a veya elçisi Muhammed-sallallahu aleyhi ve sellem-’e küfreden veyahut da onları ayıplayan ve şânını düşüren kimsenin hükmü nedir?

Allah’ın farz kıldığı bir şeyi inkâr eden veya haram kıldığını helâl sayan kişinin hükmü nedir?

Pekçok kimsenin böyle şerli durumlara düşmesinden dolayı bu konuyu bize detaylı olarak açıklar mısınız?

 cevap

 

Her ne şekilde olursa olsun, her kim Allah’a veya elçisi Muhammed-sallallahu aleyhi ve sellem-’e veya diğer peygamberlere veyahut da İslâm dînine küfreder veya onu küçük düşürür veyahut da Allah ve elçisi ile alay ederse, müslüman olduğunu iddia etse bile, bu kimse müslümanların oybirliğiyle kâfir olur ve İslâm dîninden çıkar.

Nitekim Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmaktadır:

{وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ قُلْ أَبِاللَّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِؤُونَ * لاَ تَعْتَذِرُواْ قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ إِن نَّعْفُ عَن طَآئِفَةٍ مِّنكُمْ نُعَذِّبْ طَآئِفَةً بِأَنَّهُمْ كَانُواْ مُجْرِمِينَ} [سورة التوبة: 65-66] 

(Ey Muhammed!) Eğer onlara niçin alay ettiklerini sorar-san, ‘biz, sadece lafa dalmış, şakalaşıyorduk’ derler. (Onlara) de ki:Siz, Allah ile O’nun âyetleri ile ve O’nun elçisi ile mi alay ediyordunuz? (Boşuna) özür dilemeyin. Çünkü siz îmân ettikten sonra (tekrar) kâfir oldunuz.Sizden (tevbe eden) bir grubu bağışlasak bile, başka bir gruba da suçlu olduklarından dolayı azap edeceğiz.”[1]

Şeyhulislâm İbn-i Teymiyye-Allah ona rahmet etsin-, “es-Sârimu'l- Meslûl alâ Şâtimi'r-Rasûl” adlı kitabında bu meseleyi delilleriyle birlikte detaylı olarak açıklamıştır.Bu konudaki delilleri öğrenmek isteyen kimse, büyük faydalar içermesi, yazarının kıymetli ve şer’î deliller konusunda derin bir bilgiye sahip olması sebebiyle bu kitaba başvurabilir.

Aynı şekilde, İslâm’da delilleriyle bilinen Allah’ın farz kıldığı bir şeyi inkâr eden veya Allah Teâlâ'nın haram kıldığı bir şeyi helâl sayan kimse hakkındaki hüküm de böyledir.

Örneğin namazın,zekâtın, orucun veya yoluna gücü yettiği halde haccın farz olduğunu inkâr eden kimsenin hükmü böyledir.

Aynı şekilde içki içmeyi, ana-babaya itaatsizlik etmeyi, haksız yere insanların mallarını almayı ve kanlarını dökmeyi, fâiz yemeyi veya İslâm’da haram olduğu delilleri ve ilk müslümanların oybirliğiyle bilinen bir şeyi helâl sayan kimse, müslüman olduğunu iddia etse bile, bu kimse  âlimlerin oybirliğiyle kâfir olur ve İslâm dîninden çıkar.

İslâm âlimleri, müslümanı İslâm’dan çıkaran bu meseleleri “Mürtedin (Dînden Dönenin) Hükmü başlığı altında kitaplarında delilleriyle birlikte açıklamışlardır.Bu konuda, Allah Teâlâ'nın izniyle kendisini tatmin edecek ve kendisine yetecek bilgiyi bulması için, daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen kimse, dört mezhep imamı ile diğer âlimlerin yazdıkları kitaplara başvurabilir.

Bir kimseyi, cehâletini özür gösterip bu konuda onu mâzur görmek câiz değildir. Çünkü bu gibi şeyler, müslümanlar arasında bilinen ve hükümleri Allah Teâlâ’nın kitabı Kur’an-ı Kerim ve elçisi Muhammed-sallallahu aleyhi ve sellem-’in sünnetinde açık olan meselelerdendir.

 

@  @  @  @  @



[1] Tevbe Sûresi: 65-66 

 

  


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam