Bazı kimseler trafik kazaları sonrası günlerce beyin sarsıntısı veya baygınlık geçirmektedirler

21.10.2011 03:25

 soru

Bazı kimseler trafik kazaları sonrası günlerce beyin sarsıntısı veya baygınlık geçirmektedirler.Bu kimseler, kendilerine geldikleri zaman kılamadıkları namazları kaza etmeleri gerekir mi?

cevap

 

Şayet üç gün veya daha az süre baygın kalırlarsa namaz-larını kaza etmeleri gerekir.Çünkü bu süredeki baygınlık, uykuya benzer ki bu süre namazı kaza etmeyi engellemez.

Nitekim sahâbeden bazılarını, üç günden daha az bir süre baygınlık geçirdikleri ve namazlarını kaza ettikleri rivâyet edilmiştir. Fakat bu süre üç günden fazla olursa, namazlarını kaza etmeleri gerekmez.

Nitekim Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmaktadır:

(( رُفِعَ الْقَلَمُ عَنْ ثَلاَثَةٍ: عَنِ النَّائِمِ حَتَّى يَسْتَيْقِظَ، وَالصَّغِيرِ حَتىَّ يَبْلُغَ، وَالْمَجْنُونِ حَتىَّ يَفيِقَ )) [ رواه أحمد والترمذي وأبو داود وابن ماجه ]

“Üç sınıf insandan kalem (günah yazılması) kaldırılmıştır: Uyuyan (uykusundan) uyanıncaya kadar, küçük çocuk bâliğ oluncaya kadar ve deli  (aklını yitiren) aklı yerine gelinceye kadar.”[1]

Baygınlık geçiren kimse, belirtilen süre içerisinde aklın gittiği noktasında birleştiğinden dolayı deliye benzemektedir.

Başarı, Allah’tandır.

 

@  @  @  @  @



[1] İmam Ahmed, Tirmizî, Ebû Dâvûd ve İbn-i Mâce rivâyet etmişlerdir.

 


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam