elbiselerinin pis veya temiz olmadığını gerekçe göstererek öğle ve ikindi namazlarını geceye bırakmaktadırlar

21.10.2011 03:03

soru

Birçok işçi, işleriyle meşgul olduklarını, elbiselerinin pis veya  temiz olmadığını gerekçe göstererek öğle ve ikindi namazlarını geceye bırakmaktadırlar.Bu konuda onlara neyi önerirsiniz?

cevap

Müslüman erkek veya kadının farz namazlarını vaktinden sonraya bırakması câiz değildir.Aksine dînen mükellef olan erkek ve kadın her müslümanın güçleri yettiğince namazları vaktinde kılmaları gerekir.Çalışmak, namazı vaktinden sonraya bırakmak, aynı şekilde elbisenin pis veya kirli olması, bütün bunlar namazı vaktinden sonraya bırakmak için bir özür sayılamaz.

Namaz vakitleri, işten ayrı tutulmalıdır.İşçinin namaz vakti girdiğinde elbisesindeki pisliği yıkaması veya temiz olan elbiseyle değiştirmesi gerekir. Elbisenin kirli olması; necâset veya namaz kılanları rahatsız edecek şekilde pis kokulu olmaması halinde onunla namaz kılmaya engel değildir.Elbisenin üzerindeki kir veya pis koku namaz kılanları rahatsız ediyorsa, müslümanın cemaatle namaz kılabilmesi için, elbisesini namazdan önce yıkaması veya temiz elbiseyle değiştirmesi gerekir.

Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-’den rivâyet olunan sahih hadisler gereği, hasta ve yolcu gibi özür sahibi birisinin öğle namazı ile ikindi namazını, öğle veya ikindi vaktinde, akşam namazı ile yatsı namazını akşam veya yatsı vaktinde birleştirerek kılması câizdir.Aynı şekilde insanlara meşakkatli gelen şiddetli yağmur yağdığı veya (şiddetli yağmur nedeniyle yollar) çamurlu hale geldiği zaman namazları birleştirmek caizdir.

@  @  @  @  @ 


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam