kara fatma türkiye sana minnettar

30.08.2015 02:25

Kara Fatma (Fatma Seher Erden), 1888 yılında Erzurum'da doğdu. Balkan,Kafkas ve Kurtuluş Savaşı cephelerinde görevler alarak, adını tarihin sayfalarına altın harflerle, bir Türk kadın kahramanı olarak yazdırdı. 
Zengin bir çiftçinin kızı olan Kara Fatma , kocasının vefatı üzerine İstanbul'a gelerek Kasım Paşa semtine yerleşti. Ülkemizin dış düşmanlar tarafından işgal edildiği o buhranlı yıllarda sekiz yaşındaki yeğeniyle beraber Anadolu'ya geçti(1919).
Milli mücadelenin ilk günlerinde Yunanlıların Anadolu'da icra ettikleri insanlık dışı zulmü duyunca, İstanbul'da oturmak ağrına gitti ve hemen cepheye koştu. Kadın olmasına reğmen, Vatanın düşman istilasından kurtulması için Sakarya Meydan Savaşı ve Başkomutanlık Meydan Savaşına katıldı. Gösterdiği başarılar neticesinde Üsteğmen rütbesine kadar yükselen ilk Türk kadın subayı oldu. Türk Milleti O'na minnet borcunu ödemek üzere İstiklal madalyası verdi. Kendisine bağlanan emekli maaşını almayarak Kızılay'a bağışladı. 1954 yılında TBMM'ce tekrar aylık bağlandı, bundan bir yıl sonra Erzurum'da vefat etti.
Asil ve cesur Anadolu kadını olarak üzerine düşen görevi layıkıyla yapmanın onurunu hep taşıdı. O şan ve şöhret peşinde koşmadı, kendisiyle görüşmeye gelen gazetecileri çok defa geri çevirdi.Yaptığı mücadelenin, gösteriş aracı yapılmasına izin vermedi. Kimseden en küçük bir maddi talepte bulunmadı.

 

Kurtuluş savaşının en önemli sembollerinden “Kara Fatma” lakaplı Fatma Seher Erden’in hikayesi ilk defa ayrıntılı bir şekilde kitap haline getirildi. 1920’li yıllarda Mudurnu’ya gelerek Kuvayi-i milliye’cilere destek veren “Kara Fatma” nın Mudurnu’da çektirdiği fotoğraflar dönemin atmosferini yansıtan en önemli belgeler arasında yer alıyor.
 

      Kurtuluş savaşı sırasında gösterdiği kahramanlıklar yüzünden “İstiklal Madalyası” almaya hak kazanan  “Kara Fatma” lakaplı Fatma Seher Erden’in hikâyesi ilk defa ayrıntılı bir şekilde kaleme alındı ve kitaplaştırıldı.1920’li yıllarda Mudurnu’ya da gelerek Kuvayi-i milliye’cilere destek veren “Kara Fatma” nın yaşamındaki kesitler biyografik olarak tüm ayrıntılarıyla gün yüzüne çıktı. Balkan Harbi’nden İstiklal Harbi’ne, Erzurum’dan Bolu’ya, İzmit’ten Bursa’ya elinde mavzer, hem erkek hem kadın askerlere kumandanlık eden, Atatürk tarafından üsteğmenlik rütbesine kadar yükseltilen bir kadın kahraman olan Fatma Seher Erden’in bugüne kadar yaptıkları tozlu raflarda hep saklı kalmıştı. Kitapta Kara Fatma’nın savaştığı cephelerin yanı sıra Ailesinin ve çevresinin vermiş olduğu röportajlar, ilk defa gün yüzüne çıkan Darülaceze, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı arşiv kayıtları, şaşırtıcı fotoğraflar ve geçimini sağlamak için kaleme aldığı hatıratları yer alıyor. Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş, 'Kara Fatma 1955 gazetelerinde yer aldığı gibi açlıktan değil hastalıktan öldü. İstanbul, Erzurum ve Bursa hattında olduğu iddia edilen mezarı Kulaksız Mezarlığı'nda kayboldu. İstiklal Madalyası ise Darülaceze'den çalındı' diye konuştu.

İstiklal Madalyası Çalındı
 
        Kara Fatma'yla ilgili araştırmaları sırasında milli kahramanın yakınlarına ulaşan Bektaş, Kara Fatma'nın yeğeni Yüksel Kuşlu ile görüştü. Kuşlu'nun ifadesine göre Kara Fatma'ya ait İstiklal Madalyası, fotoğrafı ve ceketi Kasımpaşa'daki bahriyeliler tarafından alınarak müzeye kondu. Deniz müzesi ve envanter kayıtlarını incelediği halde madalyanın izine rastlamadığını ifade eden Bektaş, aileden bu tip bağışların alınmadığına dair net cevaplar aldığını kaydetti. Bektaş, Darülaceze'de yaptığı araştırmalar sırasında kurumda 40 yıl hemşirelik yapan emekli bir hemşireden madalyasının üzerinde olduğu çerçeveli fotoğrafın kurumdan çalındığı bilgisini aldı.
 
         Açlıktan öldüğü bir yalan
 
         Kara Fatma'nın Abdülhamit Han döneminde yaptırılan Darülaceze'de açlık ve sefalet nedeniyle yaşamını yitirdiğine ilişkin 3 Temmuz 1955 tarihinde hakkında pek çok haber çıktığını aktaran Bektaş, olayın aslının böyle olmadığını ifade ediyor. Edinilen belgeye göre Kara Fatma, hasta olduğu için Darülaceze'de 11 gün yattı. Belgede Kara Fatma'nın yattığı bölüm, ne zaman vefat ettiği, vefat ettikten sonra cenazesini alanlar ve mezarlık kaydı yer alıyor.


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam