küfür veya fısk içeren sözlerle şakalaşmak

20.10.2011 11:12

 soru

Bazı İslâmî toplumlarda insanlar birbirleriyle, küfür veya fısk içeren sözlerle şakalaşmaktadırlar. Muhterem Hocam! Bu konuyu aydınlatır mısınız? İlim talebesi ve İslâm dâvetçisinin bu durum karşısındaki tutumu nasıl olmalıdır?

cevap

 

Hiç şüphesiz ki yalan ve küfür içeren sözlerle  şakalaşmak, çirkinliklerin en büyüğü ve meclislerde vukû bulan şeylerin en tehlikelisidir. Bu davranışlardan şiddetle sakınmak gerekir. Nitekim Allah Teâlâ bundan şiddetle sakındırarak şöyle buyurmaktadır:

{وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ قُلْ أَبِاللَّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِؤُونَ * لاَ تَعْتَذِرُواْ قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ إِن نَّعْفُ عَن طَآئِفَةٍ مِّنكُمْ نُعَذِّبْ طَآئِفَةً بِأَنَّهُمْ كَانُواْ مُجْرِمِينَ} [سورة التوبة: 65-66] 

(Ey Muhammed!) Eğer onlara niçin alay ettiklerini sorar-san, ‘biz, sadece lafa dalmış, şakalaşıyorduk’ derler. (Onlara) de ki: Siz, Allah ile O’nun âyetleri ile ve O’nun elçisi ile mi alay ediyordunuz? (Boşuna) özür dilemeyin. Çünkü siz îmân ettikten sonra (tekrar) kâfir oldunuz.Sizden (tevbe eden) bir grubu bağışlasak bile, başka bir gruba da suçlu olduklarından dolayı azap edeceğiz.”[1]

Seleften birçok kimse, Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte yolculuk yapan bir topluluğun kendi aralarında  (Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-'in ashâbıyla alay ederek); “Şu bizim Kurra’mızdan daha iri gövdeli (obur), daha yalancı ve düşman karşısında da daha korkak kimseler görmedik” deyince, Allah Teâlâ’nın bu âyeti indirdiğini belirtmişlerdir:

Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-’den sahih olarak bildirilen bir hadiste o şöyle buyurmaktadır:

(( وَيْلٌ لِلَّذيِ يُحَدِّثُ فَيَكْذِبُ لِيُضْحِكَ بِهِ الْقَوْمَ،وَيْلٌ لَهُ ثُمَّ وَيْلٌ لَهُ )) [ أخرجه أبو داود والترمذي والنسائي بإسناد حسن ]

Bir topluluğu güldürmek için yalan söyleyene yazıklar olsun.Ona yazıklar olsun. Sonra ona yazıklar olsun.[2]

Bu konuda âlimlere ve kadın-erkek, her mü’mine düşen; tehlikesinin büyük olması, büyük bir fesada neden olması ve vahim sonuçlar doğurması nedeniyle bu durumdan sakınmak, başkalarını da sakındırmak gerekir.

Allah Teâla, bizi ve diğer müslümanları bundan korusun.Bizi ve diğer müslümanları dosdoğru yoluna iletsin. Şüphesiz ki O, duâları işiten ve kabul edendir.

@  @  @  @  @



[1] Tevbe Sûresi: 65-66

[2] Ebû Dâvûd, Tirmizî ve Nesâî sahih bir senedle rivâyet etmişlerdir.

 


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam