sakal bırakmak ve elbisenin paçasını kısaltmak

20.10.2011 11:02

soru

Birçok İslâmi toplumlarda, dinin açık alâmetlerinden olan sakal bırakmak ve elbisenin paçasını kısaltmak gibi şeylerle alay etmek ortaya çıkmaktadır.İslâm dîniyle alay etmek, insanı dînden çıkarır mı? Böyle davranışlarda bulunanlara ne tavsiye edersiniz?

cevap

 

Hiç şüphe yok ki Allah Teâlâ, elçisi Muhammed-sallallahu aleyhi ve sellem-, Kur’an-ı Kerim, Allah Teâlâ’nın şeriatı ve onun hükümleri ile alay etmek, küfür çeşitlerindendir.

Nitekim Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmaktadır:

{وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ قُلْ أَبِاللَّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِؤُونَ * لاَ تَعْتَذِرُواْ قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ إِن نَّعْفُ عَن طَآئِفَةٍ مِّنكُمْ نُعَذِّبْ طَآئِفَةً بِأَنَّهُمْ كَانُواْ مُجْرِمِينَ} [سورة التوبة: 65-66]

(Ey Muhammed!) Eğer onlara niçin alay ettiklerini sorar-san, ‘biz, sadece lafa dalmış, şakalaşıyorduk’ derler.(Onlara) de ki: Siz, Allah ile O’nun âyetleri ile ve O’nun elçisi ile mi alay ediyordunuz? (Boşuna) özür dilemeyin. Çünkü siz, îmân ettikten sonra (tekrar) kâfir oldunuz.Sizden (tevbe eden) bir grubu bağışlasak bile, başka bir gruba da suçlu olduklarından dolayı azap edeceğiz.”

Aynı şekilde tevhid, namaz, zekât, oruç, hac ve bunun gibi üzerinde ittifak edilmiş dînin hükümlerinden herhangi birisiyle alay etmek de bu konuya girer.Sakalını uzatan veya elbisesinin paça-sını kısaltan, elbisenin paçasını uzatmaktan uyaran veya bunun gibi şeyler yapan kimse ile alay etmeye gelince, bu konuyu detaylı açıklamak gerekir.Fakat bu davranışlardan şiddetle sakın-mak, Allah Teâlâ’ya tevbe edinceye kadar bu davranışlarda bulunan kimseye nasihat etmek gerekir.

Yine bu kimsenin, Allah Teâlâ ve elçisi Muhammed-sallallahu aleyhi ve sellem-’e itaat edip İslâm dînine sıkı sıkıya bağlanması, bu konuda Allah Teâlâ’nın dînine sıkı sıkıya bağlanan kimse ile alay etmekten, Allah Teâlâ’nın gazabına ve O’nun azabına maruz kalmaktan ve farkında olmadan İslâm dîninden çıkmaktan şiddetle sakınması gerekir.

Allah Teâla’dan bizi ve diğer bütün müslümanları her türlü kötülüklerden korumasını dileriz.Şüphesiz ki O, kendisinden istenenlerin en hayırlısıdır.

 

@  @  @  @  @



 Tevbe Sûresi: 65-66

 

 


onlinevarWebsite counterkisi girdi toplam